Gayrimenkul Değerleme Süreci

Günümüz koşullarında sürekli olarak büyüyen ve gelişen emlak sektöründe gayrimenkul değerleme işlemleri büyük önem arz etmektedir. Gayrimenkul değerleme sürecinde finansman ve kredi sağlayan kurumlar ile yerli ve yabancı yatırımcıların gayrimenkul sektörüne yatırım yapma kararlarına doğru ve hızlı sonuç alacak şekilde hizmet verilmesi önemlidir.

Bu bağlamda teminat alma, satın alma veya yatırım yapma işlemlerinde hazırlanan gayrimenkul değerleme raporların çok iyi yönetim ve denetim süreçlerinden geçmesi gerekmektedir. Bu süreç rapora konu olacak gayrimenkul için gerekli bilgilerin sağlanması ile başlamış olur. Talebin alınması işleminden sonra ilgili talep işlemi yapmaya yetkili ve gerekli bilgi beceriye sahip gayrimenkul değerleme uzmanına yönlendirilir. Gayrimenkul Değerleme Uzmanı taşınmaza ait bütün yasal araştırmaları ilgili resmi kurum ve kuruluşlarda yapar. (Tapu, Belediye, Kadastro, Koruma Kurulu vs). Yapılan bu resmi araştırmaların sonrasında gayrimenkul değerleme raporuna konu taşınmaz yerinde incelenir ve taşınmaz ile ilgili tüm veriler toplanır. Saha ve resmi kurum incelmeleri tamamlandıktan sonra elde edilen veriler uluslararası değerleme standartlarına bağlı kalarak kullanılır ve gayrimenkul değerleme rapor tanzim edilir. Bu aşamadan sonra denetim süreci başlar. Tanzim edilen rapor denetim departmanında çalışan değerleme uzmanı tarafından ayrıntılı bir şekilde kontrol edilir ve rapor nihai şeklini alır. Son olarak Sorumlu Değerleme Uzmanı tarafından gözden geçirilen rapor imzalanarak rapor tanzim süreci sonlandırılmış olur. Tüm bu süreç içerisinde taleplerin operasyon yetkilisi tarafından takip edilmesi ve ilgili kişilerin gerekli anlarda bilgilendirilerek yönlendirilmesi ve raporun ilgili yerlere teslim edilmesi büyük önem arz etmektedir.

Değerleme raporu karar verici olarak kullanacak kişiyi kısaca almayı düşündüğü mülke fazla para vermekten, gayrimenkul hakkında resmi olarak olumsuz bir durumla karşı karşıya kalmaktan,  satmayı düşünülen gayrimenkulü ucuza satmaktan, satılması düşünülen gayrimenkulün değerinden fazla bir bedelle piyasaya sürerek satış sürecini uzatmaktan korumuş olur.

Okan TUĞBERK

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı

SPK Lisans No:402099